2014: Dráfi Mátyás

Dunaszerdahelyen adták át az ide Pro Probitate – A Helytállásért díjat, melyet Dráfi Mátyás Jászai Mari díjas színművésznek ítéltek oda.

A Magyar Közösség Pártja képviselői által alapított díjat immár huszonegyedik alkalommal adták át. Az idei ünnepségre a dunaszerdahelyi Vermes- villában került sor. A nagyterem megtelt, a résztvevőket Hájos Zoltán polgármester köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy Dunaszerdahely városa ismét ilyen fontos eseménynek ad otthont, ahol elismerésben részesítenek egy olyan személyt, aki példát mutatott emberségből, helytállásból, magyarságból.

A kultúrműsorban Szeredy Krisztina Bartók Béla gyűjtéseiből adott elő, majd elénekelte a Bánk bán híres “Hazám, hazám…” c. betétdalát, és Dráfi Mátyásnak ajánlva a művészhimnuszt is. Molnár László Váci Mihály “Eső a homokra” című versével köszöntötte az ünneplőket, majd a felvidéki Gyurcsó István “Az unokák megszületnek” c. költeményét tolmácsolta.

Berényi József, az MKP elnöke ismertette a díj jelentőségét. Azt kívánta, hogy még nagyon sokáig adják át a jövőben is a Pro Probitate – A Helytállásért díjat, mert ez közösségünk erejéről is tanúskodik. Örömét fejezte ki, hogy a kitüntetettek rendre áhítattal veszik át a díjat. mert érzik, hogy ez a díj tőlünk, a felvidéki magyar közösségtől van.

Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője elmondta, az idei díjazott Dráfi Mátyás, a díj átnyújtásával pedig „egy színészfejedelem előtt hajtunk fejet”. Hangsúlyozta, a nehéz időszakokat megélt és élő közösségnek megerősítő pontjai az olyan személyek, mint a díjazott, akinek cselekedeteiben a fő mozgatórúgó a közösség iránti elkötelezettség és a hűség volt.

Dráfi Mátyás érdemeit Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke méltatta (itt olvasható). Hangsúlyozta: „a mi felvidéki és egyetemes magyarságunk is büszkélkedhet a művész úrral, a mi Dráfi Mátyásunkkal, aki soha nem akarta itt hagyni és cserbenhagyni a hazai közönségét, aki szülőföldjén vállalta a kultúrmissziót, a nemes közösségi szolgálatot”.

Dráfi Mátyás meghatódva mondott köszönetet, úgy érzi, több más olyan személy van közösségünk soraiban, aki megérdemelné ezt a díjat. Elmondta, ez a díj további erőt ad eddigi tevékenysége folytatásához.

Az ünnepséget egy rövid ünnepi fogadás zárta, melyen pohárköszöntőt a Jókai Színház igazgatója, Tóth Tibor mondott. (on)