2011: Dolník Erzsébet

A felvidéki magyar közösség érdekében kifejtett több évtizedes közéleti tevékenységéért Dolník Erzsébet vehette át idén a Pro Probitate – Helytállásért-díjat október 23-án, a komáromi Tiszti Pavilon dísztermében. Az kitüntetést Bauer Edit és Mészáros Alajos európai parlamenti képviselők adták át.

Bauer Edit, az MKP európai parlamenti képviselője kiemelte: igaz, amit lánya mond Dolník Erzsébetről, hogy élete maga a helytállás. “Azt hiszem, hogy ennél frappánsabban összefoglalni egy ilyen életutat talán nem is lehet.” – vélekedett Bauer Edit.

Berényi József, az MKP országos elnöke méltató beszédében úgy fogalmazott: helytállásra ma is nagy szükség van,mert 22 évvel a rendszerváltás után továbbra is mások akarják megmondani nekünk, mit tegyünk, hogyan legyünk jó magyarok.

Dolník Erzsébet 1956-ban a komáromi gimnáziumba diákja volt, és annak az osztálynak a tagja, akik megtagadták a magyar forradalmat elítélő nyilatkozat aláírását. Életét és pályáját a felvidéki magyar oktatásügynek szentelte; már az egypártrendszer éveiben is vállalva a folytonos megfigyelést, mert szoros kapcsolatot ápolt az elnyomó rendszer ellenzékével. 1989 után az Együttélés központi titkáraként, később oktatásügyi alelnökeként dolgozott a magyar iskolák megtartásáért. A Mečiar-Slavkovská korszakban az alternatív oktatás bevezetése ellen és a leváltott iskolaigazgatókért harcolt. 1998 és 2006 között parlamenti képviselőként tevékenykedett. Azt mondja: életútját elsősorban szülei példája határozta meg. “Az a tartás, ami a szüleimben volt, az volt a mérvadó.” – mondta portálunknak.

Az utóbbi években Dolník Erzsébet a fiatal politikusok munkáját segíti. Vallja: a fiatalokban mindig megvan a készség, hogy a jót, a tisztességeset kövessék. “Nagyon fontos, hogy a fiatalokat minden téren bizalommal kezelve, feltételezve, hogy ők jók, hogy ők jók akarnak lenni, tisztességesek akarnak lenni – erre építve kell őket támogatni. Nem vezetni, ami esetleg ellenállást vált ki náluk, hanem elsősorban a példa erejével, és a pozitív ráhatásokkal egyengetni az életútjukat.” – hangoztatta.

Dolník Erzsébet munkáját 1989-ben Berzsenyi-díjjal, egy évvel később Széchényi-emlékéremmel jutalmazták. Néhány héttel ezelőtt nyilvánosan felvállalta: magyar állampolgár lett, ám szlovák állampolgárságáról nem kíván lemondani.

Forrás: hirek.sk, Padlovics Ágnes