2013: Pázmány Péter

Az MKP 15 éves ünnepi alkalmára időzítették a Helytállásért – Pro Probitate díj átadását szeptember 14-én. A díjat idén Pázmány Péternek adták át.

Az MKP európai parlamenti képviselők adták át Dunaszerdahelyen, az MKP fenállásának 15. évfordulóját ünneplő kongresszuson a Helytállásért – Pro Probitate díjat.  Mészáros Alajos ismertette a díj jelentőségét, Bauer Edit pedig Pázmány Pétert laudálta. Emlékeztetett arra, hogy a díjazott már a kommunizmus idején bátran szembehelyezkedett a hatalommal, nemet mondott annak csábításainak.  A rendszerváltozás után az Együttélés alapító tagja volt. Dunaszerdahelynek előbb alpolgármestere volt, majd egymás után négyszer választották polgármesterré. A város nagyrészt neki köszönheti, hogy visszanyerte hangulatos, kisvárosi arculatát, amelyet Makovecz Imre világhírű építésszel terveztetett meg. Erőfeszítései eredménye, hogy a Vermes villában ad otthont a Kortárs Magyar Galéria. Rengeteg, a magyarságot felkaroló, összetartó rendezvénynek volt kezdeményezője vagy támogatója.

Pázmány Péter a könnyeivel küszködve mondott köszönetet. Elmondta, a díj nem csak az övé, hálával emlékszik szüleire, akik elindították azon az úton, melyen ma is jár. Megköszönte felesége támogatását is, aki azokban az időkben is támasza volt, “amikor nem volt könnyű Pázmány Péternének lenni”. És ugyancsak köszönetét fejezte ki barátainak és a közösségnek is. A 69 éves férfiú elmondta, a politikától már távol tartja magát, de még több, a magyar közösséget érintő terve van, melyeket szeretne megvalósítani.