Albert Sándor kapta a Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat

A Felvidéki Magyar Pedagógus Díj (Fotó: Beke Beáta/Felvidék.ma)

Kétnapos szakmai fórumot tart a hétvégén a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Rozsnyón. Ez alkalomból adták át a szövetség díjait. A Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat idén Albert Sándor kapta.

A rendezvény első napján adták át a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által alapított díjakat, köztük a Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat is. Az idei díjazott Albert Sándor professzor, a Selye János egyetem alapító rektora lett, aki hírportálunknak elmondta: nagyra értékeli e kitüntetést. „Nekem az egész világom tulajdonképpen a magyar iskolákról és a pedagógiáról szólt. Volt egy kis kitérő a Kassai Műszaki Egyetemen, ott viszont egy újabb kihívásnak próbáltam eleget tenni. A pályámon rengeteg nehézség és akadály volt, de mindig volt előttem egy cél, amelyet megpróbáltam elérni. Legtöbbször sikerült is. Semmit nem kaptam ingyen, tehát mindenért keményen meg kellett dolgozni, de ma is, ha úgy lenne, ezt csinálnám” – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Albert Sándor.

Albert Sándor 1943. május 24-én született Nagykaposon. A kassai magyar ipari szakközépiskolában érettségizett, majd a kassai Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát. Az egyetem elvégzését követően visszatért az alma materébe, a kassai ipariba, ahol huszonnégy éven át tanított, majd a kassai Műszaki Egyetem tanszékvezető tanárává nevezték ki. 2002-től az MKP parlamenti képviselője, a Nemzeti Tanács oktatási bizottságának tagja. Bauer Edittel, Bauer Győzővel, Szigeti Lászlóval és Csáky Pállal együtt jelentős szerepet vállalt a komáromi Selye János Egyetem létrehozásában, melynek alapító rektora volt 2008-ig. 2015-ben munkássága és helytállása elismeréseképpen a Pro Probitate – Helytállásért díjjal tüntették ki. „Fél évszázad a katedrán” címmel jelent meg legújabb könyve, amely vallomás az elmúlt öt évtized munkásságáról, kihívásairól.

A Felvidéki Magyar Pedagógus Díj 2017 és a Szlovákiai Magyar Pedagógus Díj 2017 díjazottjai (Fotó: Beke Beáta/Felvidék.ma)

A további díjak és díjazottak:

Szlovákiai Magyar Pedagógus Díj 2017

A tehetségek felkarolásáért és gondozásáért
Hanesz Angelika
Mészáros Magdolna

Pedagógus életpálya díj
Bábi László
Molnár Ilona

Kiváló módszertani, nevelési, szakmai és tudományos eredményekért
Hrbácsek Magdaléna
Kalácska Erzsébet

A szlovákiai magyar nyelvű oktatást támogató tevékenységért
Morvay Katalin
Dr. Palinay Gyula – tiszteletbeli díjat adományoztak in memoriam

Forrás: Felvidék.ma