A 60 éve mártírhalált halt Esterházy Jánosra emlékeztek Kassán

KASSA. Esterházy János mártírhalált halt felvidéki magyar politikusra emlékeztek ma délelőtt Kassán.

Esterházy János halálának 60. évfordulója tiszteletére rendezett koszorúzási ünnepségen Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja hangsúlyozta, a mártírhalált halt politikus valóban a felvidéki magyarság vezetője volt.

„Esterházy János mai napig tartó népszerűségének alapja, hogy ő nem csupán egy megválasztott politikusa volt a felvidéki magyaroknak, hanem egyenes, nyílt, rokonszenves jelleme, gerincessége, bátran és következetesen vállalt véleménye, illetve nem utolsó sorban sziklaszilárd keresztény hite olyan személyiséggé formálták, aki a maga korában mindenki által elismerten, valóban a felvidéki magyarság vezetője volt“ – hangoztatta ünnepi beszédében Haraszti Attila.

Magyarország kassai főkonzulja hozzátette, egyre inkább teret kell kapjon a róla folytatott, megalapozott érvekkel alátámasztott és az előítéleteket, féligazságokat valós történelmi tényekkel felváltó vita, amelynek során már nem az indulatok vagy egyes politikai szempontok lesznek meghatározók.

A mellszobor, amelyet 2011-ben állítottak Esterházy János születésének 110. évfordulóján, magánterületen áll az Egykori Csáky-Dessewffy palota udvarán.

A mártírhalált halt gróf 1935-ben kassai képviselőként került be a csehszlovák parlamentbe. A második világháború utáni elítélésének fő oka az volt, hogy 1938-ban ő fogadta ünnepi keretek között a Kassára bevonuló Horthy Miklóst – amit úgy értelmeztek, hogy részt vett Csehszlovákia szétverésében.

Forrás: hirek.sk, – bartók-